Direktlänk till inlägg 19 december 2009

Riktiga köttbullar och ingen catering

Av Peter Nilsson - 19 december 2009 14:00

Beställde catering av ett företag igår. var inte bra alls. De kändes som att de varit på willys och inhandlar samtliga eldorado varor som finns och sätt ihop ett bord. De blev riktigt skämmigt. Jag skulle tagit mig tid och inhandlat och gjort maten själv i stället. Men nu blev det som det blev. Nästa gång kommer jag att använda Cateringlistan när jag ska köpa catering Stockholm. Såg ett recept som jag ska prova. På bilden ser det riktigt nice ut. Riktiga köttbullar BLOTT SVERIGE SVENSKA köttbullar har. Men det är väldigt många andra länder som har sina egna varianter på de små färsbollarna. Och de har säkert funnits på andra håll innan de började lagas här. I England, till exempel, serverades de vid Rikard den andres hov på 1300-talet. Köttfärsrätter var förr förbehållna de rikare samhällsklasserna. Det berodde bland annat på att det tog tid och var mödosamt att hacka köttet till färs. Pigor i hushållen använde sig av så kallade hackknivar och hackade sönder köttet i en hackho eller på en bräda. I slutet av 1800-talet uppfanns köttkvarnen och förenklade arbetet. Under samma tid blev också järnspisen allt vanligare och banade väg för de stekta köttbullarna. Som husmanskosträtt serveras de vanligtvis med gräddsås (som brukar kallas brunsås), kokt potatis och lingon. Men de har också sin givna plats bland det småvarma på smörgåsbordet. Köttbullarna har lagats i hela landet och smaksättningarna varierar – men det handlar mer om att man inom olika familjer håller sig till sina favoriter. Det är inte för inte man refererar till »mammas« köttbullar. Kryddpeppar, ansjovis, kanel eller persilja. Många varianer finns, liksom om det ska vara nöt-, fläsk- eller blandfärs. Och det varierar också om man drygar ut smeten med potatis, ströbröd eller havregryn. Vissa använder ägg, andra till-sätter vatten.

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Peter Nilsson - 13 december 2009 12:52

Ska bjuda på middag nästa helg och jag vet inte riktigt vad jag ska bjuda på. Funderar på catering men det kanske blir för dyrt. Det finns visserligen bra catering Göteborg men det blir nog lite dyrt som sagt. Funderar på receptet nedan som jag jag h...

Av Peter Nilsson - 11 december 2009 08:05

Såg en riktigt bra uppsats som handlade lite om catering och butikskockar. Mycket intressant läsning. Syfte med detta arbete är att skapa förståelse för gymnasieskolans utbildningsinnehållpå Hotell och Restaurangprogrammet respektive Livsmedelsprogr...

Av Peter Nilsson - 9 december 2009 05:49

Vad vore julen utan julskinka? Kanske inte en självklarhet i dessa tider då en del människor är vegetarianer, men för de flesta av oss är julskinkan trots allt fortfarande en av julbordets höjdpunkter. En julskinka kan kokas eller stekas i ugnen. Vil...

Av Peter Nilsson - 16 november 2009 18:49

Sandra Medin är matkreatör, kokboksöversättare och hobbyodlare.Nu har hon kommit på ett sätt att kombinera allt detta – i en matblogg! Följ Sandras matblogg och låt Dig inspireras av den underbara matensom lagas med stor omsorg, fina råvaror ...

Av Peter Nilsson - 16 november 2009 18:48

ISS Catering förnyar kvalitets- (ISO 9001-2009) och miljöcertifieringen (ISO 14001-2004). Det gör ISS Catering till det enda Contract Catering-företaget i Sverige som har certifiering i hela sin verksamhet för både kvalitet och miljö. - I och med d...

Presentation

Gästbok

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards